Terve maalaisjärki kunniaan

Aluevaalit on parin viikon päästä ja osa äänestäjistä on ymmällä, mistä on kysymys. Ei mikään ihme, sillä meillä ehdokkailla on vähän sama tunne. Lait on säädetty eduskunnassa ja pykäliä riittää. Sote-ala on hyvin säänneltyä ja jo nykyisessä järjestelmässä lainsäädäntö ohjaa tiukasti toimintaa. Yksinkertaistettuna tässä on kyse ihmisten terveydestä, turvallisuudesta ja rahasta.

Hallitus ja eduskunta päättivät tämän uudistuksen lähtemällä liikkeelle hallinnosta. Muodostetaan uusi maakunnallinen hallintoporras. Se, että lisääntyykö ihmisten hyvinvointi tästä, onkin tuhannen taalan kysymys. Suurin osa asiaa koskevista teksteistä on ns. munkkilatinaa, josta ei ota kukaan selvää. Tästä uudistuksesta taitaa puuttua se suomalaisille niin tuttu maalaisjärki ajattelu. Kyllä me Kanta-Hämeessäkin ymmärrämme, että byrokratiaa lisäämällä palvelut ihmisille eivät parane eikä paloturvallisuus lisäänny. Maalaisjärki on aina ollut suomalaisten voimavara, joka on ollut kateissa pitkään. Nyt voisimme sen taas nostaa kunniaan ja ryhtyä hakemaan ratkaisuja ja unohtaa turha tekeminen ja tärkeily. Pohjimmiltaan on kyse ihmisistä, ja meidän hyvinvoinnistaan.

Sujuva hoitoon pääsy on mielestäni ykkösenä, että palvelut saadaan sujuvasti oikea-aikaisesti ja taloudellisesti. Ikääntyvien Kanta-Hämäläisten kohdalla tämä on erityisen tärkeää. Tämän johdosta sosiaali-terveys- ja pelastuspalveluiden tulee toimia yhdessä saumattomasti. Siiloista on päästävä moniammatilliseen toimintaan. Onhan tätä jo nytkin, joten ei kaikkea tarvitse aloittaa alusta. Ehjät rakenteet ja toimivat käytänteet on muistettava uudistuksessa hyödyntää eikä heittää romukoppaan.

Se taho kuka palvelut loppupelissä tuottaa tai tarjoaa ei ole tärkeää. Tärkeää on, että koko olemassa oleva kapasitetti on käytössä. Meillä on hyvinvointialueet, yritykset, yrittäjät ja järjestöt, joiden yhteistyö tuo lisäresurssia palveluiden sujuvuuteen ja saatavuuteen. Tärkeää on saada ihmiset pois jonoista, hoidon ja palveluiden piiriin. Mikään taho tai resurssit eivät tähän tavoitteeseen yksin pysty, vaan yhdessä olemme tehokkaampia.

Terve talous on uudistuksessa tulevaisuuden turva. Ilman kestävää taloutta, meillä ei ole kunnon palveluja. Veroja lisäämällä tämä ei onnistu. On puututtava rakenteisiin ja toimintaa kehittämällä on loppupelissä paremmat mahdollisuudet onnistua. Uusinta teknologiaa, tekoälyä ja digitaalisuutta kehittämällä voidaan palveluita uudistaa ja sujuvoittaa. Tietojärjestelmien uudistaminen on tarpeen, mutta siinäkin on syytä ottaa oppia edellisistä tietojärjestelmien kehittämisen virheistä.

Tervettä maalaisjärkeä käyttämällä tästäkin uudistuksesta selvitään. Asiat tulevat järjestymään, kuten meillä on tapana. Ihmisten toimiva hoiva ja turva tarvitsevat meiltä päättäjiltä enemmän järkeä ja sydäntä kun poliittista jarkoniaa. Tärkeää sinulle Kanta-Hämäläinen on käyttää äänioikeuttasi ja pyrkiä vaikuttamaan näin omalta osaltasi uudistuksen onnistumiseen.

Eija Aittola, kaupunginvaltuutettu, Riihimäki, aluevaaliehdokas, Kokoomus, Kanta-Häme,